Onsdag starter alvoret for Falk Horten. Årets første eliteseriekamp for laget til Johnny Jensen og Rune Skytøen spilles borte mot Drammen.

– Vi står antakelig foran den viktigste sesongen i Falks håndballhistorie. Om ett år skal i flytte inn i ny hall i Lystlunden. Da vil det være ren katastrofe om vi ikke er i Eliteserien.

Medaljefavoritter

– Vi møter de tre antatt beste lagene i de første kampene, fastslår Johnny Jensen.

– Drammen borte, Elverum hjemme og ØIF Arendal borte innleder festmenyen, og det er tre motstandere med litt høyere toppnivå enn oss. De tok de tre første plassene på tabellen i fjor og de er tippet som medaljefavoritter i år. Uslåelige er de ikke, men tar vi poeng i de tre første kampene, er det ren bonus for oss.

– Litt pessimistisk utgangspunkt?

– Nei, på ingen måte. På vårt beste kan vi slå hvem som helst. Vi slo Drammen i fjor og spilte to veldige gode og jevne kamper mot Elverum. På den annen side kan vi ikke unnslå at spill og prestasjoner i sesongoppkjøringen har vært litt for vekslende. Skal vi matche de beste i Eliteserien, må vi opp flere hakk. Vi må framstå som et lag, og ikke gjøre oss helt avhengig av enkeltspillere. Det har vi kapasitet til, og derfor var jeg veldig glad for at vi fikk en veldig god opplevelse i cupkampen mot Vestli onsdag. 44–17 viser naturligvis at motstanden ikke var all verden, men vi opptrådte veldig samlet og holdt trykket oppe gjennom hele   kampen.

Funnet formelen

– Hva har vært de største utfordringene i treningskampene?

– Det har ubetinget vært Fredrik Haalands skade. Han er det ubestridte førstevalget som høyre-toer i angrep, og hans langvarige skader har tvunget oss til å bruke mye tid på å finne andre løsninger. Noe har fungert, noe har ikke vært så vellykket. Jeg håper vi har funnet formelen for angrepsspillet nå, og heldigvis ser det også ut til at Fredrik nærmer seg friskmelding, sier Johnny Jensen.

– Hva med savnet etter Simen Heyerdahl?

– Simens lange armer og enorme rutine i forsvar har ikke vært lett å erstatte. Vi skulle gjerne hatt en «to-veis-spiller» som kunne gli inn i Simens rolle, men her er det økonomien som stopper oss. En toppspiller på dette nivået koster mer enn Falk har råd til i øyeblikket. Samtidig er det slik at vi nå har spillertyper som gir oss større muligheter til å variere forsvarstaktikken med litt mer offensive systemer.

– En sleip ål

– Dere har også fått et par nye og spennende spillere …

– Gustaf Hallén er en spiller jeg har veldig stor tro på. Han blir ventelig bare bedre og bedre utover i sesongen. Når jeg kaller ham en «sleip ål», er det gjort i beste mening. Gustaf har et veldig godt håndballhode, som gir oss en ny dimensjon i angrep. William Vangen er en litt annen type – mer robust og med mer power og skuddstyrke.

– Dere kommer ventelig fortsatt til å ta de fleste poengene i Holtanhallen?

– Alle jeg kjenner i norsk håndball er enige om at Holtanhallen er den verste hallen å komme til. Sånn håper jeg det fortsetter denne sesongen. Vi har et godt lag med strålende samhold og god lagmoral, og da er det alltid deilig å føle at du har en ekstra spiller i den entusiasmen som strømmer ned fra tribunen i Holtanhallen. Støtten fra hjemmefansen gir oss en bølge å flyte på. Om vi fyller hallen i den første hjemmekampen mot Elverum, kan jeg garantere en jevn kamp. I år blir det vel siste sesong med topphåndball i Holtanhallen, og det er viktig både for oss og byen at vi kan ta med beistringen ned i Lystlunden om et år – og fortsette å bygge en toppklubb derfra.

Spennende sesong

– Hva kan dere gjøre for å plukke flere poeng på bortebane?

– I fjor slo vi FyllingenBergen og Nøtterøy borte, og vi spilte noen bra bortekamper i tillegg. I det store og hele kan vi allikevel ikke komme fra at vi har et bortekompleks, og det sitter nok mest mellom ørene. Vi forbereder oss godt, men prestasjonene svinger dessverre for mye på fremmede parkett.

– Dere ble tippet på 10. plass (kvalikplassen) av TV2-ekspertene forleden. Hva er din egen målsetting?

– Med 9. plass var vi ett poeng fra sluttspillplass i fjor, og målet er å bli blant de åtte beste. Jeg er veldig spent foran årets sesong. Mange klubber har hatt store utskiftninger, og det er ingen desiderte nedrykkskandidater som Sandnes og Nøtterøy i fjor. Nærbø og Runar har rykket opp, og begge kan overraske.

– Dere har Nærbø hjemme etter den tøffe innledningen?

– Jeg vil ikke være spesielt bekymret om vi står med null poeng etter tre kamper, men det vil bety at vi har kniven på strupen når vi møter Nærbø. Men dit er det fortsatt noen uker. Nå skal vi først måle krefter med Drammen HK, som av mange blir holdt som større favoritter enn Elverum denne sesongen, sier Johnny Jensen og smiler forsiktig.

(Artikkelen er skrevet av Jan-Rolf Ludvigsen, og publisert i Gjengangeren 4.9.18)