Gutta ble rett og slett feid av parketten

Falk tapte hele 19–36 for Elverum i sesongens første Eliteseriekamp i Holtanhallen, og det må med en gang fastslås at hjemmelagets spill og innsats var av det usedvanlig tuslete slaget.

Håpet om at Falk skulle være i nærheten av hedmarkingenes nivå brast ettertrykkelig. Når Elverum satte på turboen, drev de med en helt annen idrett enn Falk denne søndagskvelden.

Lettere enn fryktet

– Jeg skal villig innrømme at det gikk atskillig lettere enn vi hadde fryktet, gliste tidligere Falk-spiller Magnus Fredriksen, som har en meget sentral rolle på årets Elverum-lag.

– Vi åpnet med timålsseier mot Nærbø og når vi nå feiet Falk av parketten med 17, må vi bare fastslå at vi er gode og klare for Champions League-kamp i Bucuresti onsdag. Mot Falk ble vårt 5-1-forsvar avgjørende. Det fant Falk aldri mottrekk mot. Vi tvang dem til å gjøre feil, og det virket som om de ble mer og mer stresset. Vi er løpssterke og ankomst-farlige og jeg skjønner godt at de ble litt oppgitte det siste kvarteret.

Håndball-moro

Falk skal ha all mulig honnør for at de gikk inn i kampen med liten respekt og stor tro på egne muligheter. Da Stefan Ilic reduserte til 6–7 på straffe etter et kvarter, svingte det av god gammeldags håndballmoro på tribunen i Holtanhallen.

Falk spilte spenstig og variert i angrep, og bak et solid forsvar vartet Marcus Rasch opp med fem-seks svært varmende redninger.

De siste 10–12 minuttene før pause ble imidlertid skjebnesvangre for Falk. Det ble for mange tidlige og tilfeldige avslutninger, og i løpet av sju minutter ble 8–9 forvandlet til 9–14. Og nå er det naturligvis sånn, at når man kommer under med fem-seks mål mot Elverum, er løpet kjørt og seierssjansene forsvinnende små.

Magnus Fredriksen satte punktum for 1. omgangen med å kontre inn 16–11 til bortelaget, som åpenbart tok oppgavene i Holtanhallen med stort alvor.

Uten flyt og rytme

Scoringer av Ilic og Filip Svele ga et visst håp rett etter sidebyttet, men fra 13–17 begynte det å gå ordentlig ille for Falk. Elverums 5-1-forsvar raderte ut det som hadde vært av flyt og rytme i Falk-angrepet. Spillerne misset på store sjanser, og stress og usikkerhet førte til tekniske feil på et nivå som burde vært tilbakelagt.

Elverum ledet 20–13 etter seks minutter av sluttomgangen, og deretter gikk det egentlig bare fra vondt til verre for Falk. Elverumsingen Anders Jansrud dundret inn et par pene mål midtveis i omgangen, men så ble også han for ivrig og ukonsentrert.

Det siste kvarteret ble preget av en oppgitthet som er sjelden vare hos Falk, og Elverums nådeløse kontringer fastsatte etter hvert resultatet til ydmykende 19–36. Det er ett av de aller største tapene Falk har hatt i «moderne tid», og ikke akkurat noen god ballast å ta med til onsdagskampen mot ØIF Arendal på bortebane.

Synd på Falk

– Vi er vanskelige å møte nå, smiler Elverum-trener Michael Appelgren.

– Vi er i ferd med å bygge oss opp mot Champions League, og jeg tror nok Falk ville hatt bedre sjanser mot oss litt senere i sesongen. Foran denne kampen i vanskelige Holtanhallen var vi skikkelig påskrudd, for vi vet at Falk i løpet av sesongen kommer til å plukke mange poeng her. I dag syntes jeg nesten litt synd på Johnny Jensens gutter, for de møtte oss på en dag da vi faktisk spilte en helt prikkfri kamp.

Falks innsats var altså ikke spesielt tillitvekkende denne gang. Det ble bare seks spillemål og en straffescoring etter pause, og frykten for å stå igjen med null poeng etter serieinnledningen mot herrehåndballens «tre store» ser ut til å være velbegrunnet.

De positive tendensene vi så i bortekampen mot Drammen onsdag var helt fraværende i Holtanhallen søndag, og Johnny Jensen så alt annet enn forsonende og tilfreds ut da han med faste skritt marsjerte mot garderoben rett etter kampslutt.

Kampfakta

Falk – Elverum 19-36 (11-16)
Eliteserien herrer
Holtanhallen
500 tilskuere

Falk: Marcus Rasch, Simen W. Johansen, Stefan Ilic 5, Michael Jonassen 3, Martin Bolle 2, Filip Svele 2, Gustaf Hallen 2, Anders Jansrud 2,  Eskil Overvik 1, Tollef Lindqvist 1, Eirik Gilje 1, Håkon Pettersen, Marius Kleiven, William Vangen, Theodor Skogsholm og Morten Christensen.

Toppscorer Elverum: Lennart Sandell 8.
Utvisninger: Falk 3×2 min. Elverum 2×2 min.
Dommere: Tommy Andre Eriksen/Ismet Kvakic.

Stjerner
Marcus Rasch 1
Michael Jonassen 1
Martin Bolle 1

(Artikkelen er skrevet av Jan-Rolf Ludvigsen, og publisert i Gjengangeren 9.9.18)